januar 20, 2021

Izviđača u svetu ima čak 50 miliona u 170 država, što predstavlja najveću organizaciju za mlade na svetu, koja se i dalje razvija. Savez izviđača Srbije, čiji je član i naš odred,  je organizacija, pre svega dece i omladine ali i odraslih. Cilj izviđačke organizacije jeste vaspitanje i obrazovanje dece i omladine kroz rad u prirodi. Mi smo otvoreni za svakoga, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, uzrast, pol, političko opredeljenje, kulturu…

Izviđačka organizacija u svetu je začeta još 1907. godine i od tada su članovi naše svetske porodice bile mnoge poznate ličnosti kao što su :

Nil Armstrong- prvi čovek na Mesecu,

Dejvid Bekam-  engleski fudbaler,

Maraja Keri- pop pevačica

Venus Vilijams- teniserka

Stiven Spilberg- režiser

Bil Gejts- suosnivač Majkrosofta

Harison Ford- glumac, Indijana Džons, Han Solo

Barak Obama- bivši predsednik SAD

kraljica Elizabeta II

princeza Kejt Midlton,

Danijel Redklif- glumac, Hari Poter

kraljevi Španije i Švedske i mnogi drugi.

Čak je i voditelj avanturističkih emisija Ber Grils počasni starešina izviđača u Engleskoj.

Naše sigurno znate :

Zdravko Čolić,

Vlade Divac,

Miroslav Mika Antić,

Gorica Popović,

Neša Galija,

Bilja Krstić,

Pavle Savić- akademik

Pavle Jevremović- nekadašnji ambasador Srbije u UN

Dragutin Topić- skakač u dalj

drug Tito kao počasni član

Poznati su rekli o nama :

Miroslav Mika Antić

“Mislim da je izviđačka organizacija uspevala da u ljudima odneguje jednu dobru ljudsku klimu. Tu postoji neka atmosfera, nešto dobro, nešto što se sačuva u ljudima.
To su otvoreni, čisti ljudi. Odmah jedni drugima prilaze čista srca. A osnovni je cilj da se ljudi drže, da budu prijatelji. To su drugarstva koja se celog veka pamte. To je razlog što ja dan-danas sebe smatram izviđačem. Ozbiljno. Mene kad pitaju jesi li izviđač, ja kažem: jesam. Međutim, već dugo, to su već godine kako ja nisam više sa njima. Ali sada, kada me pozovu, ja vrlo rado pristajem da sarađujem sa njima jer smatram da su te godine koje sam proveo sa njima bile nekakve moje zdrave godine.”

Desanka Maksimović

“Poručila bih svim đacima da se upišu u izviđače. Izviđačima samo to – da budu onakvi kakve sam ih do sada viđala. Bolji valjda i ne mogu biti. Ta organizacija tako dobro deluje na jednu mladu dušu, na vaspitanje karaktera mladih ljudi. Uči ih samostalnisti, podiže im samosvest, vežba ih u vrednoći, doprinosi odlukama brzim, snalažljivosti… Mislim da se omladina najpotpunije vaspitava baš u izviđačkoj organizaciji. Mislim da tu mladi najviše odgovornosti primaju i da tu najviše samostalnosti stiču. A da ne govorimo o drugarstvu koje se tu razvija. To je najdragocenije. To zadovoljstvo da imate druga, brata takoreći. To je nešto izvanredno. A izviđači baš to imaju.”

 Duško Radović

“Izviđači znaju šta rade… Mislim da je izviđačka organizacija u velikoj prednosti.”

2020 Odred izviđača "Miroslav Mika Antić", Novi Sad